neděle 6. července 2014

Mokřadkový olej Nobilis Tilia

Že vůbec nevíte, co to mokřadka je? Nevadí, ráda Vás s ní (a s produktem, který se z ní vyrábí) seznámím...

Mokřadkový olej se získává extrakcí ze semen rostliny Limnanthes alba - zrcadlovky bílé. Český název "mokřadka" byl odvozen od faktu, že ke svému životu potřebuje vlhkost, avšak v mokřadech jej opravdu nenaleznete :-), protože kromě vlhkosti tato rostlinka potřebuje taky nějakou tu dávku slunce, kterou mu přece jenom mlhavé mokřady nemohou v dostatečné míře nabídnout (JOOO, fotka mokřad se mi k nafocení produktu velmi hodila:-)). Roste na prosluněných, vlhkých stanovištích s nezabahňující půdou. Když se tato drobná kytička rozroste a vykvete, její bílé květy utvoří na louce na pohled bílou, načechranou pěnu - odtud její anglický název - meadowfoam. 


Mokřadkový olej je nejstabilnější rostlinný olej. To znamená, že neoxiduje, nekazí se a má téměř neomezenou trvanlivost. Konkurovat by mu v tomto mohl snad jen jojobový olej, který ale z hlediska chemického složení není skutečný olej, nýbrž vosk - v chladu tuhne. Různé tuky mají různě dlouhé uhlíkové řetězce. Čím jsou řetězce delší, tím jsou pro náš organismus lépe využitelné. Tento olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny s extra dlouhými uhlíkovými řetězci C20 - C24.


I když se u produktu píše, že ke vstřebání dochází okamžitě, já mám spíše pocit, že se vstřebává pomaleji - na pleti zanechává mastnější stopu, která je cítit ještě přibližně hodinu po aplikaci - na noc je pro mě tento olej ideální, ale přes den jej nepoužívám. Je "hustější" a jeho vůni téměř neucítíte, takže neovlivní vůni éterických olejů, pokud se rozhodnete vyrobit si svou vlastní obličejovou směs. Používat jej můžete stejně jako arganový, jojobový, meruňkový či šípkový olej, a to přímo na pleť místo krému či obličejového oleje, k masážím...

Pleť přirozeně vyživuje, hydratuje a chrání ji před vnějšími vlivy, ostatně jako všechny rostlinné oleje. Podobně jako jojobový olej (velmi časté srovnávání s jojobovým olejem je díky přibližně stejnému množství některých mastných kyselin, které oba oleje obsahují), posiluje odolnost pleti. Obsahuje látky chemicky podobné ceramidům. Ceramidy jsou lipidy - tuky, které se přirozeně vyskytují v nejsvrchnější rohové vrstvě lidské kůže. Kožní buňky jsou tu obklopeny hmotou tvořenou mastnými kyslinami, cholesterolem a ceramidy, které v pokožce vytvářejí ochrannou bariéru. Ta má za úkol nepouštět dovnitř škodliviny a vodu ven. Podobně, ale ještě účinněji, funguje speciální látka z mokřadkového oleje. Snadno se vstřebává a díky mikroskopickým lipozomům se výživné látky dopraví hluboko do pokožky, kde působí efektivněji, než to dokážou ceramidy i jojobový olej. Díky tomu se využívá v krémech, tyčinkách na rty i ve vlasové kosmetice.

Mokřadkový olej rozhodně stojí za vyzkoušení! Avšak já si myslím, že Vám prokáže v podstatě stejnou službu jako kterýkoliv jiný rostlinný olej. Tímto tvrzením rozhodně nechci snižovat jeho hodnotu, právě naopak...rostlinné oleje mám v oblibě,...ať už se jedná o jojobový olej, arganový...či právě mokřadkový.


P.S.: není taky špatné mixnout hyaluronové sérum s tímto olejem (a nebo třeba s jojobovým...no, je to na Vás :-))...
K dostání zde: www.eshop.nobilis.cz
 
*Každá pleť je jedinečná, liší se u každého člověka podle přirozených vlastností a biologického věku a podle toho taky reaguje na stejné produkty odlišně -> subjektivní hodnocení, testováno na citlivé, suché pokožce. 
SHARE:

1 komentář

  1. O mokřadkovém oleji čtu vůbec poprvé. Hodně jsem si teď oblíbila meruňkový olej, i když mám spíš smíšenou až mastnou pleť, olej ji umí hodit do větší pohody. :-)

    OdpovědětSmazat

© Holka Marnivá

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blog Layout Designed by pipdig