neděle 27. března 2016

Růžová recenze - Saloos, Purity Vision, Fudco (Ekokoza)

Ach, ta vůně růží!!! Pojďme si o nich něco málo povědět :).
Růže obsahují v okvětních plátcích směsi aromatických silic. Jejich množství velmi kolísá nejen u různých druhů a odrůd, ale i v závislosti na počasí a denní době. Hlavní vonnou složkou jsou alkoholy geraniol a l-citronellol.
Světoznámé je pěstování olejodárných růží v Bulharsku, které kryje 70 až 80 % světové potřeby (dále se pro tyto potřeby pěstují ve velkém i v Maroku, Íránu, Turecku a v Číně). Střediskem 120 km dlouhého údolí je město Kazanläk. Na 1 kg oleje (silice) se spotřebuje 3000 - 4000 kg růžových plátků, což je přibližně celková sklizeň z období od poloviny května do poloviny června z 1 ha plantáže. Sbírá se od svítání, kdy se ještě neodpařila rosa (a vůně růží je nejsilnější) a pokračuje max. do deseti hodin, aby byly květy svěží a ne naplno rozvinuté. Proces výroby musí začít ihned po sběru – růžové lístky se mísí s vodou v poměru 1:4 a pak začíná proces destilace, který se musí provést dvakrát. Vedlejším produktem při výrobě růžového oleje je růžová voda, tzv. hydrosol (voda, která prošla destilací a získala aroma použité rostliny, vysoce zředěný koloidní roztok esenciálního oleje ve vodě).
Jak na takovou domácí destilaci? Zjistíte zde: Výroba esenciálních olejů.

Růžový olej se využívá v  kosmetice - zjemňuje vůni parfémů a také v aromaterapii kvůli jeho léčebným účinkům. Růžový olej obsahuje až 300 druhů chemických složek, ale pouze 4 z nich (tvořící méně než jedno procento) se podílí na vůni z více než 90%.
Čichový vjem má velký vliv na to, jak Vás ostatní budou vnímat. Vůně je mocným prostředkem k vytváření dojmu, stejně jako oblečení, make-up...
Tak jako klíč hledá zámek, který by mohl otevřít, vůně hledá osobnost, na které se bude moci otevřít sama, a také ji odkrýt ostatním. Vůně – to jsou šaty duše.  
Nenarazila jsem ještě na parfém z parfumerie/drogerie, který by mi vyrazil dech...na parfém, který by mi sedl/nevyrušoval mě...většina z nich je na mě příliš těžkých, příliš rušivých, příliš "chemických" (možná to zní hloupě, ale tak to prostě cítím)...nepodtrhují mou osobnost, překrývají ji, necítím se pak vůbec dobře. Dávám proto přednost "jednoduchým", přírodním vůním s co nejméně složkami, nejlépe ke mně "promlouvají". Když chci vonět po růžích, nanesu na pulzní body růžový olej, obličej a vlasy postříkám růžovou vodou...a je to! Ne, časté znovu nanášení mi opravdu nevadí, stal se mi z toho příjemný - a prospěšný - zvyk :-).


Saloos - Aroma roll-on "Divoká růže" je kombinací bio jojobového oleje lisovaného za studena a směsi čistě přírodních esenciálních olejů z bulharské, marocké a turecké růže. Bez konzervačních a syntetických vonných látek.
Smyslná, hřejivá vůně růží působí harmonicky a uklidňuje, dodává osobní kouzlo (ostatně jako každá správně vybraná vůně k té konkrétní osobě:-), povzbuzuje sebevědomí...
Aroma roll-on se díky své velikosti vejde i do té nejmenší kapsy či kabelky.
Použití: Krouživými pohyby je nanášejte na pulzující body zápěstí, spánku i krku. Vyhněte se přímému kontaktu s očima.
Složení: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil1), Parfum2), Citral2), Linalool2), Limonene2), Eugenol2), Geraniol2), Citronellol2), Farnesol2)
1) Organic agriculture, 2) Natural essential oils - potencionální alergeny

Certifikát CPK BIO

+ nádherně voní po růžích...ne po jedné, po dvou, ale po celém lánu růží :-)
+ praktické balení, které se všude vejde
- pokud toužíte po opravdu znatelné vůni, "vonné auře", která vás bude obklopovat, je třeba re-plikovat cca do hodiny (asi jak u koho :-))

9 ml zakoupíte již za 97 Kč (nejdráž za 136 Kč)

Svět kolem Vás se sice nestane jako mávnutím kouzelného proutku růžovější...ale můžete si dopřát vůní růží kdykoliv a kdekoliv budete chtít :-).


Purity Vision - Růžová voda
Co na svých stránkách tvrdí prodejce, od kterého jsem tuto růžovou vodu pravidelně kupovala?
Regenerační a vitalizující péče pro všechny typy pleti. 
Nejčistší růžová voda na trhu v EU.
Absolutně bez aditiv, konzervantů, stabilizátorů nebo jiných příměsí.
Z růžových zahrad pouštního města Puškar; ručně sklízené okvětní lístky růže bourbonské; zpracované nejmodernější destilační technologií dvě hodiny po sklizni.
Výborná na čištění a osvěžení pleti či fixaci make-upu. Vyrovnává PH, hydratuje a zpevňuje pleť. Omezuje vznik vrásek. Působí protizánětlivě a hojivě. Pomáhá při akné, po slunění, holení nebo jakémkoliv podráždění pokožky. Ideální jako regenerující obklad na oteklé, unavené nebo podrážděné oči. Urychluje hojení drobných ranek.
Růžová voda se výborně hodí jako podklad pod veškeré přírodní krémy a pleťové oleje. Zvláště pokud olejíčky používáte správným způsobem, tedy na mokro, tak oceníte synergický efekt růžové vody a svého oblíbeného olejíčku.
Výborná i pro velmi citlivou pokožku dětí či alergicky reagující pleť.  
Obzvláště vhodná pro konstituční typ Pitta.

Složení: 100% růžová voda – Rosa Borboniana, Desp. Flower Water (bývávalo, teď ji nahradila damašská)
Certifikace: BIO
Výrobce: Natures Care, ČR

Zakoupit můžete balení s rozprašovačem - 100 ml, 183 Kč/balení bez rozprašovače (náhradní náplň) - 250 ml, 289 Kč (cena se liší e-shop od e-shopu).

A teď k mým zkušenostem. Purity Vision byla moje srdcovka. S tak kvalitní růžovou vodou jsem se ještě nesetkala. Vůně jemně "růžová", k pleti šetrná, zářila jsem na dálku :-). Používala jsem v průběhu dne pro takové to "rozzáření pleti", pod olejíčky, pár kapek jsem přidávala do jílových masek a na večer jsem do ní namočila bavlněnou jednorázovou masku, kterou jsem přiložila na obličej a několik minut relaxovala. Tou dobou Purity Vision používala k výrobě růži bourbonskou. Pak se rozhodli pro damašskou...a bylo to! Puch kyselý, přímo octový, dráždil nejen nos, ale i pleť, takže jsem byla jako rajče rudá. Zkusila jsem to s ní (bůhví proč) ještě třikrát...a stejný efekt + přesušená pleť...a odůvodnění toho hrozného puchu? Prý záleží, z jakého sběru je (schválně se mrkněte na přiložené recenze, nejsem jediná, která s tímto měla problém). Ano, v růžové vůni můžete najít kyselé - citronové - tóny, ale ne takové, že se od Vás i partner odtahuje, jak smrdíte :-D. Dokud se Purity Vision nevrátí opět k bourbonce, nechci s ní mít nic společného. Co se týká té podrážděnosti, varuji osoby s přecitlivělou pletí, ať si udělají nejdříve patch test, aby náhodou neměli reakci podobnou té mé, protože přece jenom je růžová voda POTENCIONÁLNÍ iritant.
Recenze najdete i zde: www.omlazeni.cz/recenze/purity-vision-ruzova-voda-2549.html a zde: www.cestaprirody.cz/www/product/ruzova_voda_purity_vision/
Dle mého na tom jde pěkně vidět (když se mrknete na data příspěvků), jaká spokojenost byla s bourbonkou...a jaká s damaškou.


Fudco - Rose Water
Zakoupila jsem ze zvědavosti, jak na tuto růžovou vodu bude moje pleť reagovat (po zkušenostech s PV). Naštěstí se nedostavilo nic z výše zmíněných reakcí, žádná přecitlivělost, ale že by mě co do účinků přesvědčila tak jako stará dobrá PV s bourbonkou, to bohužel ne... Na netu jsem se dočetla, že některé šarže mohou nevábně zapáchat, ta moje byla v pořádku - jemná, příjemná vůně. Momentálně mám v plánu "přesedlat" na heřmánkovou vodu z Ekokozy, která pleť osvěží jako ta růžová, je k pleti šetrná a zklidňuje ji (dokonce i beautypedia souhlasí, a to je co říct :-)), jen mi tedy zrovna dvakrát nevoní, ale na to si člověk zvykne.

Složení: demineralizovaná voda a růžová esence
Země původu:  Indie, dovoz z UK

600 ml za 184 Kč (Ekokoza), seženete ale i za 148 Kč


P.S.: (Nejen) Beautypedia tvrdí, že růžová voda patří mezi iritanty. Ano, patří...jen mi tam chybí jedno slovíčko -> potencionální! Nezjistíte, jak na ni zareaguje Vaše pleť, dokud ji nevyzkoušíte. Jeden tvrdí to, druhý ono...Já měla s růžovou vodou skvělé zkušenosti, dokud jsem nenarazila na tu "prokletou damašskou růži od PV". Beautypedia taky celkem drsně vystupuje proti vonným esenciálním olejům, které prý zabíjejí buňky, zrychlují stárnutí kůže. No nevím, nezáleží snad na koncentraci? Na procentuálním zastoupení oleje v produktu? Na citlivosti Vaší pleti? A tak je to se vším. Nezapomínejte, že Beautypedia píše své recenze na základě přečtení si toho konkrétního složení produktu, ne po tom, co si jej vyzkouší na vlastní kůži. Za recenzemi taky nestojí Paula Begoun (majitelka zn. Paula´s Choice), ale její výzkumný tým. Více o tomto "problému s Beautypedi-í": www.carolinehirons.com/2015/07/the-beautypedia-bait-that-needs-to-stop.html
www.reddit.com/r/SkincareAddiction/comments/2uokak/is_rose_water_and_witch_hazel_really_as_bad_as/

*Každá pleť je jedinečná, liší se u každého člověka podle přirozených vlastností a biologického věku a podle toho taky reaguje na stejné produkty odlišně -> subjektivní hodnocení, testováno na citlivé, suché pokožce s častým výskytem zanícených pupínků v T-zoně.*
SHARE:

2 komentáře

  1. Zdravím Vás :-), díky za hezkou růžovou recenzi. Musím souhlasit s tím, že kvalita PV šla hodně dolů a Vaši recenzi doporučuji odeslat přímo výrobci. Naléhání ze strany nás jako prodejců se zatím nejeví jako dostatečně účinné :-/. Mám za to, že problém není v druhu růže, ale v jejím zpracování. Kdysi se mi dostal do ruky bulharský hydrolát z Rosa Damascena a bylo to nepřekonatelně úžasné (Bulharsko samo o sobě také není žádnou zárukou - je to kousek od kousku). Protože osobně na růžovou vodu také nedám dopustit a kvalita PV mi v tuto chvíli také neimponuje, tak jsem přesedlala na růžovou - květovou vodu od Nobilis Tilia. Účinky mi přijdou nepatrně slabší než u původní PV, ale vůně je jemná, růžová a stabilní. http://cestaprirody.cz/www/category/vody_nobilis/ ... trochu z jiného soudku pleťových vod je jejich Exklusivní růžová voda http://cestaprirody.cz/www/search/?query=exkluzivn%C3%AD , která není klasickým květinovým hydrolátem (obsahuje např. i panthenol a syntetický konzervant, který je EWG hodnocen velmi dobrou známkou 2 z 10 a 10 je nejhorší), ale má přírodní vůni růže a účinky na pleť jsou také bezvadné i pro mou hodně citlivou pleť. Přeji pěkný den :-) Magda Síbková z www.cestaprody.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za doporučení :-), při další objednávce vyzkouším tu Exklusivku od NT. Prošla jsem spoustu odborných článků, kde se psalo o různém způsobu zpracování růží k výrobě růžové vody, že se toho dá hodně pokazit...ale nechtěla jsem si to dávat do spojitosti s PV, protože jsem měla PV zafixováno jako to NEJ...

    OdpovědětVymazat

© Holka Marnivá

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blog Layout Designed by pipdig