úterý 30. června 2020

Suchá a popraskaná chodidla? Navraťte jim jejich hebkost!

V nohách mám už tisíc mil, ó paty mé, ten hrozný čin!
Jak Vás dát do kupy mám, ó paty mé?
Paty mé, ó paty mé, ty věčně popraskané...

Ó ano, Kročilka si zase neodpustila své "uhozené" úvodní okénko (zkratka UÚO, pro neznalé:-)).
Holt je to pro mě doslova životní výkon, porod, dopracovat se k nějaké té seriózní recenzi... čtenáři prominou... znalí mého nešvaru přeskočí pár odstavců... :-)


Diagnóza: Martensková královna
Do zdravotní obuvi mají daleko (a než je rozchodíte, i nějaký ten puchýř vyfasujete), ale jak je jednou nazujete, přirostou Vám k srdci i k chodidlům. "Martensky", dennodenně na nohou již deset let. Na tůru do lesa i na nákupy do města. V největších vedrech i během třeskutých mrazů. A za zavřenými dveřmi domova? Chůze naboso. Mě do střevíčků a papučí nikdo nedostane! :-) 

Léčba:
Daní za tuto "parádu" je zvýšená péče o chodidla. Image drsňáka si žádá "drsnou péči" :-). Chůze naboso po tvrdém povrchu a téměř každodenní pohyb v lesním terénu se na nohou časem projeví. Ztvrdlá kůže na palcích, paty jako struhadla (v nejhorším, neopečovávaném stavu). Musím třikrát zaťukat, že mě se prozatím ta "extrémně popraskaná" část netýká...byť k ní mám jistě často solidně našlápnuto, když na pár dní opomenu prevenci. 
Naše kůže reaguje na námahu vytvořením silnější vrstvy, která pak vysychá a při "troše smůly", resp. při nepřímo úměrné péči k námaze, se začnou tvořit trhliny. Hlavní příčinou vzniku popraskaných pat je tedy nedostatek vlhkosti. Hydratační péče ve formě krémů, tělových mlék a mastí může pomoci udržet vlhkost v pokožce, a tak zabránit dalšímu vysychání a popraskání.


Než se vrhnu na recenzi mnou doporučených produktů, malinko zabrouzdám do odbornějších vod. Je totiž dobré vědět, co by měl produkt za ideálního stavu obsahovat:

1. Emolienty
Vyplňují mezery mezi kožními buňkami, díky čemuž je pokožka hladká, měkká a pružná. Pomáhají snižovat ztrátu vody z pokožky. Zvyšují hydrataci pokožky snižováním odpařování vody (transepidermální ztráta vody). Chemicky to jsou přirozeně se vyskytující kožní lipidy a steroly, syntetické (na ropné bázi) nebo přírodní oleje.

2. Humektanty 
Pronikají vnější vrstvou kůže, přitahují a zadržují vlhkost ze vzduchu. 
Pozor! Při nízké vzdušné vlhkosti mohou namísto z atmosféry čerpat vlhkost ze spodních vrstev kůže -> dehydratace. Je tedy dobré, pokud daný produkt vodu obsahuje, případně se nanáší na mokrou kůži. Mezi humektanty patří např. močovina. Kombinace humektantu s okluzivní látkou může pomoci uzamknout vlhkost.

3. Okluzivní látky
Potahují pokožku tenkým filmem, který zabraňuje odpařování vlhkosti z vnější vrstvy pokožky.
Patří mezi ně např.:
vazelína
lanolin
minerální olej
silikony...

4. Keratolytika
Keratolytika jsou látky, které změkčují vrchní vrstvy pokožky a pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky. 
Příklady keratolytik:
kyselina mléčná 
kyselina glykolová
kyselina salicylová
močovina...

Jako nejúčinnější se jeví ty produkty, které obsahují kombinaci keratolytik a humektantů. Například močovina, jak si můžete všimnout, je jak keratolytickou, tak i zvlhčující látkou.

Co se Vám ještě může hodit?

5. Tekuté, gelové nebo sprejové "obvazy"/mokré hojení
Při opravdu ošklivě popraskaných patách. Zabraňují pronikání nečistot a choroboplodných zárodků do ran a pomáhají rychlejšímu hojení. Např.: Hemagel, Actimaris (recenze), Bioderma Matricium (recenze již brzy).

6. Pilník na zrohovatělou kůži
Zapomeňte na kovový, ten může kůži mikroskopicky porušovat. Vyzkoušejte skleněný. Dle mého je nejlepší ošetřovat takto kůži ještě nasucho, tedy před namočením, pokud máte paty v horším stavu. Případnou rozmočenou kůži jednoduše setřete např. peelingovou rukavicí. A buďte, prosím, jemní!


Další tipy:
Vyhněte se horké vodě, místo toho použijte teplou vodu. 
Omezte čas ve vaně nebo sprše na 5-10 minut, aby se zabránilo další ztrátě vlhkosti.
Použijte jemný čisticí prostředek bez vůně.
Aplikujte pečující produkty ihned po mytí.
Noste bavlněné ponožky.
Vyhýbejte se botám na podpatku, botám s tenkou podrážkou a špatně padnoucí obuvi.
A co ortopedické vložky? Máte?


Internet je plný nejrůznějších "babských rad", takže se určitě nebudete zlobit, když tuto pasáž vynechám. Strýček Google se dušoval, jak mi to sádlo na noc namazané zabere, avšak kýžené zlepšení stavu ne a ne přijít.
Držela jsem se jako čert kříže té představy, že to dám do pořádku "čistě přírodní cestou"...no, ehm...asi nemusím dlouze vysvětlovat, že mi ty olejové zábaly po koupeli akorát vše v okolí zašpinily, na tohle byly prostě krátké.
A pak, jako na zavolanou, doporučení (od jedné, velmi sympatické, slečny dermatoložky) na péči o chodidla! A to znělo: Mast Kerasal a značka CeraVe, řada SA - konkrétně Renewing foot cream. Byť jsem tedy poslední dobou spíš zastánce hesla "nekrm svou pleť tím, čím bys nenakrmil žaludek", musela jsem z této ortodoxnější cesty trochu sejít -> BENU lékárna byla za rohem...no, musela...uznala jsem to za vhodné. A vyplatilo se.

Galderma - Kerasal (50 g, 209 Kč)
Volně dostupný přípravek z lékárny k ošetření kožních onemocnění projevujících se nadměrně zrohovatělou ztvrdlou pokožkou a olupováním kůže. 


Složení:
Léčivá látka: acidum salicylicum 50mg, urea 100mg v 1 g masti
Pomocné látky: polysorbát 80, makrogol stearát 2000, sorbimakrogol-2000 peroleát, glycerol, makrogol 400, bílá vazelína.

TIP: Kerasal se mi osvědčil i při Keratosis Pilaris (krupička) na zadní straně paží a na šupinaté ložisko ekzému.


CeraVe SA - Renewing foot cream (88 ml, 235 Kč)
Obnovující krém na nohy pro extrémně suchou, drsnou a popraskanou kůži nohou. Zmírňuje vysušení, změkčuje a napomáhá obnově ochranné kožní bariéry. S kyselinou salicylovou, ceramidy a mléčnanem amonným. Technologie MVE zabezpečuje postupné uvolňování aktivních látek pro celodenní hydrataci pokožky. CeraVe obsahuje kombinaci 3 ceramidů přirozeně se vyskytujících v pleti: ceramid 1, ceramid 3 a ceramid 6-II. Navíc obsahuje také cholesterol, mastné kyseliny a phytosfingosin. Tyto složky působí synergicky k udržení optimálního stavu kožní bariéry. Bez parfemace, voděodolný.


Složení:
Aqua (Water), Glycerin, Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Glyceryl Stearate SE, Cetearyl Alcohol, Niacinamide, Cetyl Alcohol, Ammonium Lactate, Triethanolamine, Salicylic Acid, Behentrimonium Methosulfate, Peg-100 Stearate, Phenoxyethanol, Dimethicone, Sodium Lauroyl Lactylate, Disodium Edta, Ceramide NP, Ceramide AP, Phytosphingosine, Cholesterol, Xanthan Gum, Carbomer, Ethylhexylglycerin, Sodium Hyaluronate, Ceramide EOP


Jak produkty mezi sebou střídám?
V nejhorších stavech nacházím spásu u Kerasalu - mně bohatě stačí mast aplikovat na noc po dobu cca pěti dnů (na příbalovém letáku je uvedeno, že by se neměl používat déle jak 4 týdny). A na takovou tu "udržovací péči" CeraVíčko. Kerasal doslova paty "ohobluje", i bez použití pemzy/pilníku.... nenásilně ;-). Při sprchování se pak odumřelá kůže lehce setře masážní/peelingovou rukavicí.
Opakuje se však u mě fáze nadměrné péče s fází totální ignorace mého zjevu :-), a tak není divu, že se často tímto způsobem "dopracuji" téměř do bodu 0... a začínám vlastně celý proces znovu. Tahle dvojka ale funguje setsakramentsky dobře... z paměti nemohu vylovit, kdy naposledy jsem měla chodidla v tak koukatelném stavu.





Navštivte, prosím, podiatra nebo dermatologa, pokud jsou Vaše paty silně popraskané a domácí péče nepřináší žádné zlepšení. Nejsem žádný odborník, vše výše uvedené jsou pouze mé zkušenosti a znalosti, které jsem nasbírala z článků sepsaných dermatology. 
SHARE:

1 komentář

  1. Merkur 37C Safety Razor Review – Merkur 37C
    The Merkur 37c is nba매니아 an excellent short handled DE safety razor. It is more suitable for both heavy and non-slip hands deccasino and is worrione.com therefore a great option for experienced 출장안마

    OdpovědětVymazat

© Holka Marnivá

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blog Layout Designed by pipdig