čtvrtek 26. června 2014

Není houba jako houba...

...aneb dejte mi pokoj s čisticími kartáčky, dávám přednost mořským houbám!

Osoba XY: Co to je? 
Já:Houba, odpovím klidně.
Osoba XY: Cože? 
Já: No, mořská houba - sloní ucho!
Osoba XY: Cooožeee?

A tohle mám téměř na denním pořádku.

Chce to pořádnou osvětu! :-)

Mořská houba je vícebuněčný živočich živící se planktonem, který si opatřuje filtrováním mořské vody. V mořích světa existuje více než 5000 druhů mořských hub, ale jen asi 36 z nich má užitkovou hodnotu.
Již ve středověku se houby začaly využívat k nejrůznějším účelům, především v lékařství. Například staří Římané si mořské houby pokládali pod brnění - zjistili, že mořské houby je chrání před odřením. Také objevili, že přiložením houby na poraněné místo se rána zahojí za mnohem kratší dobu. Mořská houba totiž výrazně podporuje a zrychluje hojení nejrůznějších jizev - díky vysokému obsahu jódu má příznivé léčivé učinky antiseptické, antibakteriální a desinfekční. A právě díky svým desinfekčním účinkům a velké savosti jsou především používány jako mycí a kosmetické houby. Jsou oblíbeným přírodním pomocníkem nejen v péči o pleť, ale jsou taktéž vhodné na technické použití, například jako školní houby nebo při mytí aut, oken či čistění šatů. Tomu říkám univerzálnost!

Mořské houby se od sebe liší kvalitou -> cenou (ano, v tomhle případě platí rovnice: "čím kvalitnější, tím dražší"), barvou, konkrétním využitím...a dle toho se dělí na:

Island rock Wool/mořská vlna z ostrovů - nejluxusnější houba výběrových tvarů a kvality
Wool/mořská vlna - druhá nejkvalitnější
Yellow/žlutá pacifická - nejpoužívanější mořská houba, kvalitní a cenově dostupná
Caribbean/karibská - nižší kvalita než výše uvedené houby, vhodná jak pro osobní hygienu, tak k mytí automobilů, nábytku aj.

Speciální druhy, nejvhodnější k péči o pleť:
Silk/jemná kosmetická - houba menších rozměrů s mnoha póry a pevnější strukturou, výborně čistí a odličuje pleť
Mineral/hnědá minerální - houba disponující vysokým obsahem minerálů, solí, přírodního barviva a jódu, významně pomáhá při léčení problémových typů pokožky
Sloní ucho - vhodná pro peeling obličeje

Takže teď už budeme všichni vědět, že tyhlety "zvláštní útvary":-) jsou univerzální pomocníci jak pro krásu Vaší pleti, tak pro krásu a ekologickou čistotu Vaší domácnosti. P.S.: nikdy ne obojí s jednou houbou...ale na to nemusím asi nikoho upozorňovat :-).


Výše zobrazená trojka patří k mým "houbičkovým favoritům" :-).

S tou první - jemnou kosmetickou - se v kombinaci s nějakým odličovákem v cuku letu zbavíte make-upu a stejně tak rychle houbičku i vyčistíte. Jooo, odličovacím tamponům odzvonilo :-P! No dobře, přiznávám, že na řasenku jdu vždycky s tamponem - síla zvyku? :-) Smývám s ní také veškeré masky - nebojte, z houbičky se dají zbytky pleťových mask jednoduše vymýt. Prostě poklad!

Se sloním uchem - ta druhá, placatá houba - čas od času provádím peeling. Funguje dokonale! Musíte na ni ale velmi jemně, jinak si můžete zadělat na podrážděnou pleť - stejně jako při jakémkoliv jiném hrubém, nešetrně provedeném peelingu. Takové malé "nic"...a co to dokáže! Sloní ucho vřele doporučuji!

No...a ta poslední - "decentně ohlodaná od používání" - krasavica :-D je houba minerální, společnice na dlouhé koupele. Od té doby, co ji mám - a že ji mám opravdu dlouho, chtělo by to pořídit si novou - jsem se ZBAVILA krupičkovaté pokožky na bocích a stehnech. A úplně nejlepší požitek z ní mám tehdy, když Vám s ní někdo umývá/masíruje záda! Jaj!  

Všechny houby čistím tak (kromě klasického opláchnutí po použití), že je namočím do vody (o teplotě do 60°C) s čisticí solí z Mrtvého moře. Houby zásadně nekroutit, neždímat - jinak se začnou trhat! Pouze jemně vymačkám vodu a nechám volně uschnout - nikdy nepoužívat fén, radiátor apod.! Houba schne na vzduchu poměrně rychle, takže nehrozí žádné zatuchnutí :-). Jediné, co Vám může hrozit, jsou vyjevené výrazy návštěv, které se diví, co se to na tom stole suší - zvláště pak muži mají velmi bujnou fantazii :D.

Není houba jako houba...některá je SUPERHOUBA!
Všechny tyhle poklady seženete na www.morskahouba.cz! :-)


*Každá pleť je jedinečná, liší se u každého člověka podle přirozených vlastností a biologického věku a podle toho taky reaguje na stejné produkty odlišně -> subjektivní hodnocení, testováno na citlivé, suché pokožce.
SHARE:

4 komentáře

  1. Odpovědi
    1. :-) bez houbiček nedám ani ránu...když se k nim člověk hezky chová, tak slouží člověku opravdu dlouho...a až doslouží, resp. až se začnou trhat, jsou hodně opotřebované, tak se dají použít k mytí oken - tedy, tak to aspoň dělám já...je mi je líto hned vyhodit :-)...

      Vymazat
  2. Krásný den Margareth, moc hezký článek a děkuji za něj. Když si ho přečtu nevidím jen mořské houby, ale i tu ženu která ho psala. Ženu, která se již naučila mít ráda sebe jako ženu a své tělo o které s láskou pečuje. Každý/á to tak nemá.... pokud člověk přijme to čím je a naučí se mít rád sám sebe, může pak rozdávat tu pozitivní energii a lásku dál... ještě jednou děkuji R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše slova jsou přímo "nabíjející", děkuji za ně...:-)
      P.S.: ...v dnešní době je velmi těžké - zvláště pro ženy - mít se rád/a...a je to vůbec o době?...v některých situacích o sobě hodně pochybuji...téměř bych si vyškrábala oči, někde se zavřela na věčnou samotu... ale...pak jsou taky situace, lidé, kteří mě znovu nabijí energií..dodají trochu své lásky do mých žil...dnes jste jedním/jednou z nich...
      Děkuji...
      https://www.youtube.com/watch?v=lAwYodrBr2Q

      Vymazat

© Holka Marnivá

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blog Layout Designed by pipdig